Повернутися до звичайного режиму

У п'яти харківських школах модернізували систему опалення

У п'яти школах Слобідського району встановили сучасні індивідуальні теплові пункти за рахунок коштів інвесторів.

/Files/images/novini_2020/0ad76590e0a8ae5c038e26b1dddfd0e8.jpgДля реалізації проекту вибрали школи №91, 44 і 68, а також гімназії №46 та 82. У чотирьох навчальних закладах встановили модульні індивідуальні теплові пункти з погодним регулюванням і онлайн-моніторингом. У школі №44 обладнання планують ввести в експлуатацію до кінця зими. Устаткування встановила енергосервісна компанія «КіевЕСКО», з якою був укладений енергосервісний договір.
Як повідомив сьогодні, 31 січня, під час огляду обладнання в гімназії №82 керівник відділу Управління об'єктами «КиївЕСКО» Валерій Мага, представники компанії на відстані контролюють роботу обладнання. «Все управління здійснюється віддалено, на наших комп'ютерах є спеціальна програма. Температура в приміщенні регулюється в залежності від зовнішньої температури. Також вводиться погодинне управління і диспетчеризація даних», - пояснив Валерій Мага.
Він зазначив, що обладнання дозволить економити 20-30% теплової енергії при збереженні комфортних умов у приміщенні. Гарантійний термін роботи ІТП - 15 років. Після закінчення енергосервісного договору обладнання безкоштовно передадуть громаді.
Як повідомила заступник директора з господарської роботи гімназії №82 Людмила Гущина, тепловий пункт встановили в грудні. Завдяки новому обладнанню можна регулювати подачу тепла в усі приміщення - у класи, їдальнею, роздягальні, спортзал, і рівномірно розподіляти тепло, щоб всюди було комфортно. «Також перевага - це економія. Зараз погода тепла, і подається менше тепла, буде холодніше - подача буде посилюватися», - сказала Людмила Гущина.
Начальник відділу енергоменеджменту управління соціально-економічного розвитку, планування та обліку Департаменту економіки та комунального майна Роман Шабала зазначив, що після закінчення дії договорів місто зможе щорічно економити понад 1 млн грн на оплаті теплопостачання в цих п'яти школах.
Він повідомив, що за умовами енергосервісного договору компанія-інвестор за свої кошти виконує тепломодернізацію і потім відшкодовує витрати за рахунок економії на оплаті тепла. Договір розрахований на 5-6 років, але чим більше вдасться заощадити, тим швидше погаситься борг.
«Енергосервіс для Харкова - явище нове. Відповідно до договору, спочатку 80-90% зекономлених коштів йде на оплату енергосервісних послуг, при цьому місто економить мінімум 10%. Після закінчення терміну дії договору вся економія залишається в бюджеті міста. Це європейська практика. Наступного року очікуються окремі кредити для ЕСКО-компаній з мінімальним відсотком, щоб вони могли інвестувати не тільки в установку ІТП, а й в утеплення будівель», - зазначив Роман Шабала.
Крім того, за його словами, навесні буде сформований перелік нових об'єктів комунальної власності для впровадження енергосервісу в 2020 році. Це будуть різні установи, не тільки учбові. Список буде винесено на засідання виконавчого комітету Харківської міської ради.
Нагадаємо, енергосервіс - це механізм впровадження енергоефективних заходів за рахунок інвесторів. Після проведення аудиту було вирішено запуститипілотний проектв п'яти установах освіти Слобідського району. Рішення про введення закупівлі енергосервісних заходів було прийнято в квітні 2019 року на засіданні виконавчого комітету міської ради. За результатами тендерів проекти договорів були розглянуті і прийняті на сесії міськради.

31/01/2020
Джерело інформації: Офіційний сайт Харківської міської ради

Вихованці дитячого будинку «Родина» на зимових канікулах поїдуть до Італії

Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов сьогодні привітав вихованців дитячого будинку «Родина» з Днем святого Миколая.

/Files/images/kominternovskiy_rayon/2020/8e070b6007102bb3aee9222b00a73271.jpgУ святковому заході також взяли участь директор Департаменту освіти Ольга Деменко, голова Адміністрації Слобідського району В'ячеслав Ільєнко, депутати міської ради, а також вихованці та педагоги дитячого будинку.
Для гостей малюки і школярі підготували святкову казку, після чого перший віцемер і депутати вручили дітям подарунки.
Ігор Терехов зазначив, що вітати вихованців цього закладу для команди міської ради стало вже доброю традицією, яка приносить радість не тільки дітям, а й дорослим.
«Як подарунок ми підготували для більш старших вихованців дитячого будинку поїздку в Італію на зимові канікули. В ході подорожі діти зможуть познайомитися з різними містами цієї країни, отримають масу приємних вражень, і я впевнений - вони повернуться з хорошим настроєм і новими ідеями для того, щоб втілювати їх у життя в нашому рідному Харкові», - підкреслив Ігор Терехов.
За словами директора дитячого будинку «Родина» Олени Верютіної, поїздки в Італію за підтримки міської ради здійснюються для вихованців дитячого будинку з 2012 року. «Ми співпрацюємо в Італії з благодійною асоціацією, яка знаходить сім'ї, готові прийняти наших дітей на місяць», - зазначила директор установи.
У свою чергу вихованці дитячого будинку презентували гостям подарунки - сувеніри із зображенням мишки, символу 2020 року, які вони зробили своїми руками.
За словами Олени Верютіної, зараз в установі виховуються 58 дітей, з них 47 дошкільнят та 11 школярів. «Всі наші малюки мають батьків, але опинилися у складних життєвих ситуаціях. Вони, зокрема, виховуються в багатодітних сім'ях, матерями-одинаками або перебувають під опікою родичів. Деяких з них забирають додому щодня, але більшість дітей перебувають у нас з понеділка по п'ятницю, а у вихідні за ними приїжджають батьки або опікуни. Діти шкільного віку перебувають у нас на постійній основі - це діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування», - розповіла директор установи.
Довідка. Дитячий будинок «Родина» заснований у 1973 році. Вихованці здобувають освіту в спеціалізованій школі №77. У дитячому будинку працюють 12-метровий басейн, два спортивні зали, обладнані сучасними тренажерами. На подвір'ї встановлено сучасні ігрові майданчики та пісочниці.

08/01/2020
Джерело інформації: Офіційний сайт Харківської міської ради

Кiлькiсть переглядiв: 258

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.